Autodiefstal? Zo bent u criminelen te slim af

Aankondiging, Hypotheken

Het is aan de orde van de dag: inbraak in auto’s, diefstal van auto’s of onderdelen ervan. En de autodieven maken gebruik of beter gezegd misbruik van hedendaagse technieken. Via de zogenaamde Relay Attack-techniek kan op afstand een auto worden geopend. Hoe is dat te voorkomen? Bent u wel goed verzekerd?

Autodieven hebben het tegenwoordig vooral gemunt op moderne auto’s. Als u denkt na het parkeren en afsluiten uw auto veilig te hebben achtergelaten, dan is dat een misvatting. Zeker als de auto op afstand te openen is met een smartkey. Met speciale apparatuur is het voor criminelen een koud kunstje om uw auto te openen en ermee weg te rijden.

Speciale apparatuur
Hoe gaan de autodieven te werk? Met een smartkey wordt op korte afstand een auto geopend en afgesloten. Vervolgens gaat u naar binnen en hangt uw jas met smartkey in de gang aan de kapstok. Sommige mensen hebben een speciale plek voor deze sleutel, dicht bij de voordeur want dat is handig. Criminelen gebruiken tegenwoordig speciale apparatuur om het signaal van sleutel naar auto te kopiëren en te verlengen. Daarna is het simpelweg instappen en wegrijden.

Metalen bakje
Inmiddels zijn er handige tips om de Relay Attack-techniek te ontmantelen. Op de eerste plaats: hang uw sleutel niet bij de voordeur. Het signaal van de smartkey reikt tot wel zes meter. Binnen deze afstand kunnen criminelen buiten het signaal opvangen. Een tweede handige tip is uw sleutel in een metalen bak of doosje te leggen. Het signaal is dan niet meer op te vangen.

Geen vergoeding
Mocht de auto worden gestolen of verdwijnen er spullen en onderdelen, welke schade dekt dan uw autoverzekering? Zoals bekend zijn er drie soorten autoverzekeringen: WA, WA + beperkt casco en de allriskverzekering.

Een WA-verzekering is minimaal verplicht. Het dekt alleen de veroorzaakte schade aan andere weggebruikers. Wordt de auto gestolen, dan is het raadzaam om de autoverzekering direct stop te zetten en bij de politie aangifte te doen. U krijgt geen vergoeding voor de gestolen auto.

Nieuw- of dagwaarde?
Bij een beperkte cascodekking en een allriskdekking keert de verzekeraar over het algemeen wel uit. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van bijvoorbeeld of u de auto voor nieuwwaarde hebt verzekerd. Is dat niet het geval dan wordt een (lagere) dagwaarde vergoed. De polisvoorwaarden verschillen per verzekeraar, zo kunnen er bijvoorbeeld beveiligingseisen worden gesteld. 

Meld direct diefstal
Doe zo snel mogelijk aangifte van de diefstal van uw auto bij politie en verzekeraar. Dat kan via het Aangifteloket Gestolen Voertuigen op 088-0087444. Dan zijn zowel politie als verzekeringsmaatschappij direct op de hoogte. Daarmee voorkomt u ook de aansprakelijkheid voor de schade die een crimineel met uw auto kan veroorzaken.

Meer weten?
Wilt u een goed advies over een passende autoverzekering of uw bestaande verzekering aanpassen? Neem dan contact met een verzekeringsadviseur op.

 

CVS Hypotheken
Sportweg 20
3921 DP ELST (UT)
0318-515555
Stuur mij een mail


Erkend Financieel Adviseur

C.M. van Schuppen is een Erkend Financieel Adviseur. Dit biedt extra zekerheid.

Specialist in de woningfinanciering
Kijkt verder dan jouw hypotheek
Bewezen deskundig
Altijd up-to-date
Integer en persoonlijk
Creëert overzicht en inzicht
Houdt zich aan de beroepscode

 

Bron: Into M

Utrechtsestraatweg 151, 3911 TS Rhenen T: 0318 51 55 55
E: info@cvshypotheken.nl • I: www.cvshypotheken.nl