Belangrijke wijzigingen per 1 juli 2020

Aankondiging, Hypotheken

Traditioneel wijzigt op 1 juli weer een aantal belangrijke zaken. Sommige wijzigingen voelt u direct in uw portemonnee, zoals een huurverhoging of een stijging van het minimumloon. Op deze datum gaat ook een uitbreiding van het geboorteverlof in, een unicum voor ons land. Wat betekenen de wijzigingen voor u?

Nog niet zolang geleden kregen partners na de geboorte van hun kind twee dagen verlof van hun werkgever. Een dag voor de geboorte en een dag om het kind aan te geven bij de burgerlijke stand. Het verlof is sinds januari 2019 al uitgebreid naar één week. Op 1 juli gaat de Wet Invoering Extra Geboorteverlof in en krijgt u de mogelijkheid om uw verlof uit te breiden.

Vanaf 1 juli kunnen vaders en partners maximaal vijf weken aanvullend geboorteverlof opnemen. Op die manier kunt u langer genieten van de gezinsuitbreiding én beschuit met muisjes smeren voor de kraamvisite.

Wat zijn de regels voor het extra verlof?
– uw kind moet geboren zijn op of na 1 juli 2020;
– het normale partnerverlof (1 week) moet eerst opgenomen worden;
– maximaal vijf weken aanvullend verlof;
– het verlof opnemen binnen zes maanden na de geboorte van uw kind.

In de periode van het extra verlof ontvangt u een UWV-uitkering van zeventig procent van het dagloon. Hiervoor geldt een maximum van zeventig procent van het maximumdagloon. In overleg met uw werkgever kan het verlof ook worden gespreid over een langere periode dan vijf weken.

Stijging minimumloon
Het wettelijk minimumloon wordt twee keer per jaar gewijzigd. Op 1 juli stijgt het minimumloon met 27 euro naar 1680 euro per maand (voor personen van 21 jaar en ouder). Eerder dit jaar, 1 januari, was er al een verhoging van 18 euro per maand. De verhoging van het minimumloon volgt de loonontwikkeling in ons land.

In veel cao’s ligt de laagste schaal hoger dan het wettelijk minimumloon. Is er geen cao dan moet een werkgever minimaal het wettelijk minimumloon betalen.

Huren gaan omhoog

De meeste verhuurders verhogen de maandelijkse huur per 1 juli. Op die datum gaan de huren met maximaal 5,1 procent tot en met 6,6 procent omhoog. De stijging is afhankelijk van uw inkomen in 2018. Huurt u een woning in de vrije sector dan is er geen maximale huurverhoging.

Meer weten over de maximale huurverhoging? Hier vindt u het antwoord op uw vraag.

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurverhoging/vraag-en-antwoord/wat-is-de-maximale-huurverhoging-in-2020 

Meer weten?

Heb je een vraag over dit bericht of wil je meer weten over financieel advies? Neem dan gerust contact met me op.

C.M. van Schuppen

CVS Hypotheken & Mevrouw De Hypotheekadviseur
Sportweg 20
3921 DP ELST (UT)
0318-515555
Stuur mij een mail


Erkend Financieel Adviseur

C.M. van Schuppen is een Erkend Financieel Adviseur. Dit biedt extra zekerheid.

Specialist in de woningfinanciering
Kijkt verder dan jouw hypotheek
Bewezen deskundig
Altijd up-to-date
Integer en persoonlijk
Creëert overzicht en inzicht
Houdt zich aan de beroepscode

 

Utrechtsestraatweg 151, 3911 TS Rhenen T: 0318 51 55 55
E: info@cvshypotheken.nl • I: www.cvshypotheken.nl