Definitief energielabel: vraag het nu aan en bespaar

Aankondiging, Hypotheken

Heeft u nog geen definitief energielabel? Vanaf 1 januari 2021 gaat een energieadviseur het energielabel voor u regelen. Hierdoor wordt het energielabel echter wel een stuk duurder. Nu betaalt u ongeveer 7,50 euro voor een energielabel, straks kan dat oplopen tot zo’n 190 euro.

Net als huishoudelijke apparaten of auto’s heeft ook uw huis een energielabel. Het geeft het energiegebruik van het product aan, waarop u bij aankoop uw keuze kunt baseren. Sinds 2015 hebben ook huizen een voorlopig label. De score (A tot en met G) is toen onder meer bepaald op basis van het bouwjaar, grootte en type van het huis.

Energiezuiniger
De overheid heeft de score bepaald om huizenbezitters te laten nadenken over hoe ze hun woning energiezuiniger kunnen maken. Dat kan bijvoorbeeld door het isoleren van het dak of de zolder. Maar ook dubbel glas, vloerisolatie, spouwmuren of het plaatsen van zonnepanelen of een energiezuiniger verwarmingssysteem spelen hierbij een rol.

Hoe hoger (= groener) de score op het energielabel, des te meer uw woning waard is. Bij de verkoop of verhuur van de woning moet het energielabel definitief worden gemaakt. De koper of huurder moet hiervan een afschrift krijgen. Het label is zelfs verplicht. U kunt een boete krijgen als het definitieve label ontbreekt.

Fors duurder
Wat verandert er vanaf 1 januari 2021? Vanaf die datum kunt u alleen nog een definitief energielabel krijgen als een energiedeskundige uw huis heeft gecontroleerd. Uw woning laten beoordelen door deze deskundige op energiezuinigheid gaat dan zo’n 190 euro kosten.

Tot 1 januari kunt u uw definitieve energielabel nog zelf aanvragen via de site van de overheid. Op deze site laat u informatie over de energiezuinigheid van uw woning achter en vraagt u een definitief energielabel aan. Het label is tien jaar geldig en kost zo’n 7,50 euro tot en met enkele tientjes.

Klimmen op energielabel
Het definitieve energielabel geeft een indicatie hoe energiezuinig uw nieuwe woning is. U kunt zelf inschatten welke maatregelen u moet nemen om te stijgen op het energielabel. Als koper kunt u bij uw geldverstrekker bijvoorbeeld vaak een hogere hypotheek afsluiten om daarmee uw nieuwe woning te verduurzamen.

Sommige geldverstrekkers geven zelfs een rentekorting als uw huis hoog scoort op het energielabel. Ook worden er speciale financieringen aangeboden om energiezuinige maatregelen aan te brengen aan uw huidige of nieuwe woning.

Meer weten
Wilt u meer weten over het energielabel, financiering(en)om uw huis te ‘vergroenen’ of een energiezuinige woning te kopen? Neem dan contact met ons op. 

 

 

CVS Hypotheken & Mevrouw De Hypotheekadviseur
Sportweg 20
3921 DP ELST (UT)
0318-515555
Stuur mij een mail


Erkend Financieel Adviseur

C.M. van Schuppen is een Erkend Financieel Adviseur. Dit biedt extra zekerheid.

Specialist in de woningfinanciering
Kijkt verder dan jouw hypotheek
Bewezen deskundig
Altijd up-to-date
Integer en persoonlijk
Creëert overzicht en inzicht
Houdt zich aan de beroepscode

 

Utrechtsestraatweg 151, 3911 TS Rhenen T: 0318 51 55 55
E: info@cvshypotheken.nl • I: www.cvshypotheken.nl