Extra aflossen op de hypotheek; slim of juist niet?

Aankondiging, Hypotheken

Steeds meer mensen zijn op zoek naar manieren om meer rendement uit hun spaargeld te halen. De rentes op spaargeld bij de bank nemen weliswaar een beetje toe, maar het rendement is nog steeds niet zo hoog. Extra aflossen op je hypotheek kan dan een goede investering zijn. Je schuld daalt waardoor ook je maandlasten meteen naar beneden gaan.

Positief effect op de rente

In sommige gevallen komt je hypotheek door de aflossing in een lagere risicoklasse waardoor ook de renteopslag daalt. De meeste geldverstrekkers rekenen een renteopslag wanneer je hypotheek verhoudingsgewijs hoger is dan de waarde van de woning. Hiervoor hanteren geldverstrekkers verschillende risicoklassen. Valt jouw hypotheek door de aflossing in een lagere risicoklasse, dan scheelt dat soms wel 0,5 procent rente.

De voorwaarden en risicoklassen verschillen vaak per geldverstrekker. Voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geldt de renteopslag niet.

Extra aflossen op je hypotheek zorgt dus in veel gevallen voor lagere maandlasten. Dat is voor veel mensen dan ook de belangrijkste reden om extra af te lossen op de hypotheek. Toch is het belangrijk om dit van tevoren goed te overwegen en advies in te winnen. Er zitten namelijk ook nadelen aan de extra aflossing.

Hypotheekrenteaftrek omlaag

Omdat je hypotheekschuld en eventueel de hypotheekrente lager is, is ook de hypotheekrenteaftrek voor het belastbaar inkomen in box 1 lager. Hierdoor ga je mogelijk meer belasting betalen. Het is goed om dergelijke gevolgen van de extra aflossing mee te nemen in je overweging. Het kan bijvoorbeeld ook invloed hebben op de hoogte van toeslagen of een voorlopige teruggave.

De regels omtrent de hypotheekrenteaftrek gaan de komende jaren stapsgewijs veranderen. Hierdoor kan ook het effect van je extra aflossing ook anders zijn. Mocht je hier vragen over hebben, dan kun je altijd contact met ons opnemen.

Minder interessant met spaarhypotheek

De (bank)spaarhypotheek is een hypotheekvorm waarbij het minder interessant is om extra af te lossen. Je kunt dan eventueel wel extra geld storten in de polis of op de bankrekening.

Meer weten?

Overweeg jij om extra af te lossen op je hypotheek? Kijk dan goed naar de voors en tegens voordat je een beslissing neemt. Heb je vragen of wil je graag advies inwinnen over jouw persoonlijke situatie? Neem dan contact met ons op.

Utrechtsestraatweg 151, 3911 TS Rhenen T: 0318 51 55 55
E: info@cvshypotheken.nl • I: www.cvshypotheken.nl

Utrechtsestraatweg 151, 3911 TS Rhenen T: 0318 51 55 55
E: info@cvshypotheken.nl • I: www.cvshypotheken.nl