Extra aflossen op de hypotheek?

Aankondiging, Hypotheken

De rentetarieven voor uw spaargeld staan bijna op nul procent. Nog even en u moet betalen om te sparen. Voor veel huizenbezitters is dit het signaal om extra af te lossen op de hypotheek. De schuld en maandlasten dalen. Maar er zijn ook nadelen. Wilt u weten welke? 

Een extra aflossing(en) op uw hypotheekschuld heeft verschillende voordelen. Zo dalen meteen uw maandlasten omdat u minder rente en aflossing gaat betalen. In veel gevallen valt u door die aflossing ook nog eens in een lagere risicoklasse, waardoor u minder renteopslag gaat betalen.

Extraatje
Door de aflossing wordt het risico van uw hypotheek ook nog eens kleiner. Daalt de verhouding hypotheek en de waarde van uw woning bijvoorbeeld onder de negentig procent, dan gaat u mogelijk ook nog eens minder hypotheekrente betalen. Dat heeft een dubbel voordeel: een lagere hypotheekschuld én een lagere rente. 

Houdt u er rekening mee dat de renteopslag niet opgaat voor hypotheken met NHG (Nationale Hypotheek Garantie). De voorwaarden en risicoklassen verschillen per geldverstrekker.

Aankoop nieuw huis
Koopt u een nieuw huis en heeft u overwaarde dan krijgt u wel te maken met de bijleenregeling. Dat houdt in dat u de overwaarde moet gebruiken bij de aankoop of voor een verbetering van de nieuwe woning. Daarnaast is het verstandig om altijd geld achter de hand te houden om financiële tegenvallers, bijvoorbeeld aan uw huis of auto, op te kunnen vangen.

Minder hypotheekrenteaftrek
Het extra aflossen of het oversluiten naar een hypotheek met een lagere rente heeft ook een nadeel. Uw hypotheekrenteaftrek voor uw belastbaar inkomen in box 1 is lager, waardoor u mogelijk meer belasting gaat betalen. Uw extra aflossingen zijn mogelijk ook van invloed op de hoogte van uw toeslagen of uw voorlopige teruggave.

Ook bij een (bank)spaarhypotheek is het minder interessant om extra af te lossen. Bij deze hypotheekvorm kunt u wel extra storten in de polis of op een bankrekening. Heeft u een dergelijke hypotheek vraag ons altijd om advies omdat het een speciaal geval betreft.

Toekomst
Uw hypotheek is maatwerk. Is extra aflossen in uw situatie wel verstandig? Neem voor een advies op maat contact met ons op.

Utrechtsestraatweg 151, 3911 TS Rhenen T: 0318 51 55 55
E: info@cvshypotheken.nl • I: www.cvshypotheken.nl