Financieel Nieuws Februari

Financieel Nieuws Februari

In januari beloofde ik u in deze editie verder te informeren over wijzigingen in 2019 op ons vakgebied.

Aftrek onderhoudskosten monument vervalt

Ben je in bezit van een Rijksmonument, dan kan je de onderhoudskosten niet meer fiscaal aftrekken. Je kunt sinds dit jaar wel in aanmerking komen om een subsidie te krijgen. De subsidie wordt het jaar volgend op de investering verstrekt.

Belastingstijging

In het regeerakkoord heeft het kabinet aangekondigd dat in 2019 de energiebelasting op gas gaat stijgen. Een gemiddeld gezin zal ca. € 150,- per jaar meer gaan betalen is de verwachting.
Ook is het lage btw-tarief gestegen van 6% naar 9%, Naast de boodschappen zijn dus ook onderhoudskosten aan de woning zoals schilderen, stukadoren, behangen, schoonhouden en isoleren 3% duurder geworden.

Minder belastingschijven

In 2019 is het aantal belastingschrijven van vier naar twee verandert., Het basistarief dat is ingevoerd is 36,93% voor inkomens tot € 68.000,- Verdien je meer dan dit bedrag dan is er een toptarief van 49,5% voor de inkomens daarboven. AOW’ers betalen over de eerste € 20.000,- een tarief van 18,65%. Voor je hypotheek betekent dit dat de renteaftrek in 2019 ook lager zal uitvallen.

Verandering eigen woning forfait

Het eigen woning forfait wordt sinds 2017 afgebouwd. In 2019 is het eigen woning forfait nog 0,65% voor woningen met een WOZ-waarde hoger dan € 75.000 en lager dan € 1.080.000,-   in 2020 daalt dit percentage verder naar 0,6% om daarna nog verder te dalen.

Hypotheekrenteaftrek

Helaas daalt ook de hypotheekrenteaftrek de komende jaren. Vanaf 2020 wordt een versnelde verlaging in gang gezet. Daarom zullen de netto hypotheeklasten de komende jaren op gaan lopen en heeft het dus zin om tijdig te berekenen, of de hypotheek over een aantal jaren nog betaalbaar is, of dat je wellicht maatregelen kunt treffen om de betaalbaarheid te verbeteren.

Hypotheek voor ouderen voor lagere lasten of meer besteedbaar eigen vermogen

Het valt me op dat veel ouderen hoge maandlasten hebben voor een hypotheek en veel overwaarde, maar tevens in de veronderstelling leven, dat gezien hun leeftijd het niet mogelijk is dit te veranderen. Niets is minder waar. Het wel of niet krijgen van een nieuwe hypotheek hangt namelijk niet af van de leeftijd maar van de inkomsten. En zelfs met een ‘slecht’ pensioen zijn er soms nog best wel mogelijkheden. Zit u nu in een situatie dat u een eigen huis heeft en dat de hypotheek fors lager is dan de waarde van de woning en is er weinig besteedbaar vermogen voor onderhoud of gewoon voor ‘leuke dingen’ laat je dan eens informeren, want er zijn vaak best wel oplossingen.

Voor meer informatie en actualiteiten kunt u ook contact opnemen met Christiene Hake – van Schuppen van CVS Hypotheken en Mevrouw de Hypotheekadviseur. Sportweg 20, 3921 DP ELST. Tel.: 0318 – 51 55 55. Of via e-mail op info@cvshypotheken.nl.

 

Utrechtsestraatweg 151, 3911 TS Rhenen T: 0318 51 55 55
E: info@cvshypotheken.nl • I: www.cvshypotheken.nl