Heb jij een (deels) aflossingsvrije hypotheek? Dan moet je dit weten

Hypotheken

Bij het afsluiten van een hypotheek denk je er misschien nog niet over na, maar na dertig jaar moet je de hypotheek afgelost hebben. Met een lineaire of annuïtaire hypotheek betaal je maandelijks rente en aflossing. Hierdoor wordt de schuld steeds lager en je vermogen steeds hoger.

Met een aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen rente, je lost de hypotheek dus niet af. De hypotheekschuld wordt dan geheel of gedeeltelijk afgelost aan het einde van de looptijd (vaak 30 jaar) of bij verkoop van de woning. Maar er zijn ook andere mogelijkheden om tussentijds aanpassingen te doen met betrekking tot je aflossingsvrije hypotheek.

Hypotheekrenteaftrek

Er zitten verschillende risico’s aan een aflossingsvrije hypotheek. Daarvoor waarschuwen De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dat komt mede door de regels rondom de hypotheekrenteaftrek.

Sinds 2001 is de hypotheekrente maximaal dertig jaar aftrekbaar. Mensen die daarvoor een hypotheek hebben afgesloten, hebben vanaf 2001 nog recht op dertig jaar aftrek. Hun hypotheekrenteaftrek vervalt dus in 2031. Hierdoor krijgen veel mensen vanaf dat moment te maken met hogere woonlasten.

Mede daarom zijn veel mensen op zoek naar een oplossing. Wat voor jou de beste optie is, is afhankelijk van je financiële situatie en toekomstplannen. Daarom is het belangrijk om gedegen advies in te winnen.

Extra aflossen

Een van de mogelijkheden is extra aflossen op je hypotheek. Om de hypotheek (deels) af te kunnen lossen, hebben veel mensen een levensverzekering of spaarvorm. Het is ook mogelijk om tussentijds extra af te lossen met spaargeld. Bij veel geldverstrekkers kun je ieder jaar een bepaald percentage van de hypotheek boetevrij aflossen.

Andere vormen

Je kunt jouw aflossingsvrije hypotheek ook omzetten in een andere hypotheekvorm, bijvoorbeeld een lineaire of annuïtaire hypotheek. Dan betaal je rente én los je tegelijkertijd af. Hierdoor kunnen de uiteindelijke maandlasten hoger uitvallen.

Overwaarde

In sommige gevallen is het mogelijk om de aflossingsvrije hypotheek te verlengen nadat de looptijd is verstreken. Geldverstrekkers kunnen dit bijvoorbeeld overwegen wanneer je een hoge overwaarde op je woning hebt. Heb je geen overwaarde of is de hypotheek hoger dan de waarde van je woning? Dan is het goed om professioneel advies in te winnen.

Populariteit neemt af

Voorheen was een aflossingsvrije hypotheek erg populair. Meer dan de helft van de Nederlanders heeft op dit moment een (deels) aflossingsvrije hypotheek. De laatste jaren neemt de populariteit af. Dat komt voornamelijk omdat het sinds 2013 niet meer mogelijk is om bij nieuwe aflossingsvrije hypotheken gebruik te maken van de hypotheekrenteaftrek.

Meer weten

Een hypotheek is altijd maatwerk. Het is belangrijk dat je hypotheek goed aansluit bij je financiële situatie en wensen. Overweeg je een andere hypotheekvorm of een extra aflossing? Of is er sprake van overwaarde en wil je die effectief inzetten? Neem dan contact met ons op.

Utrechtsestraatweg 151, 3911 TS Rhenen T: 0318 51 55 55
E: info@cvshypotheken.nl • I: www.cvshypotheken.nl