Je wil verduurzamen, maar wat zijn de mogelijkheden?

Tegenwoordig is het toverwoord verduurzamen. Maar wat zijn nu eigenlijk de mogelijkheden, wat moet je eerst doen en wat zijn de voordelen?

De eerste stap

Zonder goede isolatie hebben veel aanvullende energiebesparende maatregelen geen zin. Dus het is van belang dat de woning goed geïsoleerd is, en indien dat niet zo is dan is isoleren de eerste stap die je moet nemen. Anders hebben de overige maatregelen geen of minder zin. Hierbij kan je denken aan gevelisolatie, vloerisolatie en dakisolatie. Ook isolerende beglazing is een veel toegepaste maatregel. Let wel op dat bij heel oude woningen, isoleren ook nadelen met zich mee kan brengen.

Nu zijn de kosten hiervan meestal niet heel hoog, maar heb je het geld er niet voor liggen dan kan je de hypotheek ophogen of een SVn lening aanvragen via de gemeente. Met een goede isolatie wordt je woning comfortabeler. Ook zijn er via de overheid vaak subsidies te krijgen voor het isoleren van je woning.

Andere energiebesparende maatregelen

Hierbij kan je denken aan zonnepanelen, (hybride-)warmtepomp, zonneboiler, biomassaketel, ventilatie, een douche met warmte terug win systeem of een groen dak. Je draagt je steentje bij aan het behoud van de aarde, maar je zult daarbij ook besparen op de energiekosten. Bij een groen dak verleng je ook de levensduur van het dak aanzienlijk. Een win-win situatie dus.

Verduurzamen is goed voor het milieu en voor de portemonnee. Daarbij is inmiddels ook bewezen dat huizen met een goed energielabel meer opleveren qua marktwaarde en verkoopopbrengst.

Financiering

Voor een aantal maatregelen bestaat een subsidiemogelijkheid. Maar je zult ook zelf in de buidel moeten tasten. Kan je dat niet? Dan zijn er verschillende leenmogelijkheden. Je kunt je hypotheek verhogen of misschien zijn er via jouw gemeente wel mogelijkheden voor een aanvullende duurzaamheidslening bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Deze lening heeft een erg scherpe rente, welke momenteel uitblinkt tegenover de hypotheekrente.

Maar ook steeds meer geldverstrekkers bieden aanvullende hypotheken aan om verduurzamen te stimuleren. Zo zijn er geldverstrekkers die een extra lage rente rekenen voor een separate duurzaamheidslening, vaak moet deze wel binnen 15 jaar worden afgelost. Wat ook steeds vaker mogelijk is, is een renteverlaging als je aantoont dat het energielabel is verbeterd. 

Kortom verduurzamen vergt wel een investering, maar biedt ook behoorlijk wat (financiële) voordelen. 

Vragen of interesse? 

Kom vrijblijvend (online) op gesprek. Bij ons is een eerste kennismakingsgesprek altijd vrijblijvend en de kosten zijn voor onze rekening. Wij ontzorgen je graag en helpen op een persoonlijke wijze bij het realiseren van jouw lening of hypotheek op maat. 

Utrechtsestraatweg 151, 3911 TS Rhenen T: 0318 51 55 55
E: info@cvshypotheken.nl • I: www.cvshypotheken.nl

Utrechtsestraatweg 151, 3911 TS Rhenen T: 0318 51 55 55
E: info@cvshypotheken.nl • I: www.cvshypotheken.nl