Keert uw lijfrente uit?

Aankondiging, Hypotheken

Voor veel mensen komt komend jaar het langverwachte pensioen in zicht. Naast het pensioen en AOW-uitkering hebben veel pensioengerechtigden nog eens extra geld opzijgezet voor een financieel zorgeloze oude dag, bijvoorbeeld in de vorm van een lijfrenteverzekering. Deze verzekering gaat de komende tijd wellicht uitkeren. Wat staat u te wachten?

Aan het begin van deze eeuw was het zeer populair om een fiscaal aantrekkelijke lijfrenteverzekering af te sluiten als aanvulling op uw pensioen en AOW-inkomen. Veel mensen hebben destijds een of meerdere lijfrenteverzekeringen afgesloten. Mede omdat het, vanwege de (gedeeltelijke) aftrekbaarheid, ook fiscaal een aantrekkelijke spaarvorm was.

Bij het afsluiten leek uw pensioen nog een eeuwigheid te duren, maar het moment van uitkeren is nabij. Wat zijn uw mogelijkheden?

Aantrekkelijke alternatieven
Keert uw lijfrenteverzekering uit dan moest u in het verleden een lijfrente aankopen. Dat hoeft inmiddels niet meer, het mag nog wel. Ondertussen zijn er aantrekkelijke alternatieven op de markt die beter passen in deze tijd en bij uw huidige levensstijl.

Wel belasting maar lager tarief

Na de einddatum van uw verzekering krijgt u een maandelijks lijfrente uitgekeerd. Dat is een vast bedrag per maand. Waar u bij de inleg nog een fiscaal voordeel had, moet u over de uitkering wel belasting betalen. Bent u of gaat u met pensioen, dan valt u mogelijk wel in een lager belastingtarief.

Tijdelijk of levenslang

Uw lijfrenteverzekeraar geeft u twee keuzes: een tijdelijke of levenslange lijfrente-uitkering. Bij de eerste mogelijkheid ontvangt u bijvoorbeeld tien of vijftien jaar een uitkering. De hoogte van deze uitkering is afhankelijk van de huidige rentestand. Let op: door de lage rentestand kan uw uitkering lager uitvallen.

Bij het uitkeren hoeft u geen gebruik te maken van het aanbod. Sterker: u mag uw lopende verzekering zelfs verlengen. En u mag zelfs van verzekeraar wisselen of een andere spaarvorm kiezen. Vaak valt de keuze dan op banksparen.

Lagere kosten, hogere uitkering

Banksparen levert meer rendement op dan de uitkering van uw lijfrenteverzekering. Bij deze spaarvorm worden ook minder kosten berekend, waardoor uw uitkering hoger uitvalt. Banksparen verschilt op twee punten van uw lijfrenteuitkering. Zo ontvangt u vanaf uw AOW-leeftijd maximaal twintig jaar een uitkering. Komt u te overlijden, dan stopt deze uitkering. Het tegoed gaat dan naar uw nabestaanden.

Oude regime

Sommige lijfrenteverzekeringen vallen nog onder het oude regime. Het gaat om lijfrenteverzekeringen die voor 1992 zijn afgesloten en premiebetalende lijfrenteverzekeringen van vóór 16 oktober 1990. Ook bij deze verzekeringsvorm hoeft u geen lijfrente aan te kopen. U mag het gespaarde bedrag zelfs aan iemand schenken. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden.

 

CVS Hypotheken
Sportweg 20
3921 DP ELST (UT)
0318-515555
Stuur mij een mail


Erkend Financieel Adviseur

C.M. van Schuppen is een Erkend Financieel Adviseur. Dit biedt extra zekerheid.

Specialist in de woningfinanciering
Kijkt verder dan jouw hypotheek
Bewezen deskundig
Altijd up-to-date
Integer en persoonlijk
Creëert overzicht en inzicht
Houdt zich aan de beroepscode

 

Bron: Into M

Utrechtsestraatweg 151, 3911 TS Rhenen T: 0318 51 55 55
E: info@cvshypotheken.nl • I: www.cvshypotheken.nl