Schade door storm? Zo los je het op

Verzekeringen

We hebben recent nog een flinke storm voorbij zien komen; Ciarán zorgde voor de nodige problemen in onder andere Engeland, Frankrijk en Nederland. Veel huizen en tuinen kregen het zwaar te verduren. Schuttingen werden omvergeblazen, dakpannen dwarrelden in het rond en ook auto’s liepen schade op door afgebroken takken.

Schade aan je huis is natuurlijk ontzettend vervelend. Daarnaast kunnen de kosten ook flink oplopen. Gelukkig kun je je verzekeren tegen stormschade. Schade aan je huis zelf wordt vergoed door de opstalverzekering. Schade aan de spullen in je huis is gedekt via de inboedelverzekering. Heb je een eigen woning, dan moet je beide verzekeringen zelf afsluiten. Voor huurders is alleen een inboedelverzekering voldoende. De opstalverzekering is dan via de verhuurder geregeld.

Wat is een storm?

Door het extremer wordende weer is een goede verzekering voor stormschade steeds belangrijker. Maar wat is een storm? Meteorologen en verzekeraars hanteren officieel windkracht 9 als de grens voor een storm. In de praktijk blijkt dat verzekeraars schade vaak al vergoeden vanaf windkracht 7.

Verbeteringen doorgeven

Wanneer wordt stormschade vergoed? In veel gevallen valt schade door storm onder de inboedel- of opstalverzekering. Het is raadzaam om verbeteringen aan je huis, zoals zonnepanelen, door te geven aan de verzekeraar. Zo zijn zij op de hoogte van de actuele waarde van je spullen en kun je de dekking van je verzekering eventueel aanpassen naar de nieuwe situatie.

Goed onderhoud

De verzekeraar verwacht dat je zelf preventieve maatregelen neemt om schade bij een storm te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om je huis goed te onderhouden. Schade door achterstallig onderhoud, bijvoorbeeld losliggende dakpannen, wordt namelijk niet vergoed.

Houd contact

Ontstaat er schade tijdens een storm, maak dan meteen foto’s en probeer verdere schade te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld door losliggende onderdelen vast te maken of weg te halen. Zo versnel je het proces bij de verzekeraar.

Zelf gaan klussen om de schade te herstellen is niet altijd handig. Dit kan invloed hebben op de uitkering. Daarom is het belangrijk om dit van tevoren af te stemmen met de verzekeraar.

Schade aan de inboedel buiten de woning, zoals tuinmeubelen, is vaak maar beperkt verzekerd. Daarom is het belangrijk om deze spullen goed op te bergen of vast te zetten bij een storm.

Kijk en vergelijk

De dekkingsvoorwaarden en een eventueel eigen risico kunnen per verzekeraar verschillen. Bovendien kan het voorkomen dat bepaalde schades maar gedeeltelijk worden vergoed, zoals bijvoorbeeld schade aan een gedeelde carport of schutting met de buren.

Daarom is het belangrijk om de polisvoorwaarden goed door te nemen en te vergelijken. Een verzekering moet natuurlijk zo goed mogelijk aansluiten op je persoonlijke situatie. Mocht je hier vragen over hebben, dan kunnen wij hierbij helpen.

Aansprakelijkheid

En hoe zit het met de aansprakelijkheid bij een storm? Tijdens een storm is er sprake van overmacht waardoor je meestal niet aansprakelijk bent voor de schade. Als jouw boom op de schuur van de buren valt, dan dienen zij dit zelf te melden bij hun eigen verzekeraar. Je bent echter wel aansprakelijk als er sprake is van nalatigheid of verwijtbaar handelen.

Autoschade

Ook auto’s raken regelmatig beschadigd bij storm. Als je een allrisk-verzekering of WA-beperkt cascoverzekering hebt, dan is jouw auto verzekerd tegen stormschade. Hierbij is eventueel een eigen risico van toepassing. Met een WA-verzekering kun je geen aanspraak maken op een vergoeding bij stormschade.

Utrechtsestraatweg 151, 3911 TS Rhenen T: 0318 51 55 55
E: info@cvshypotheken.nl • I: www.cvshypotheken.nl