Scheiden? En nu?

Aankondiging, Hypotheken

Tot en met augustus van dit jaar liepen 46.920 huwelijksbootjes op de klippen*. In 2019 kwamen in totaal 85.450 huwelijken tot een einde. In de meeste gevallen is scheiden een emotionele gebeurtenis. Zeker als er kinderen bij betrokken zijn. Terwijl u op dat moment wel iets anders aan uw hoofd heeft, móét u ook nog eens van alles regelen. Wilt u weten wat?

‘Ja, ik wil.’ Met deze drie woorden wordt doorgaans het startsein gegeven voor een mooi huwelijk met de liefde van uw leven. Ter info: de meeste huwelijken houden gelukkig nog stand. Mocht het onverhoopt misgaan en u wilt toch scheiden, vertel het dan persoonlijk aan uw partner. Dus geen appje of een andere boodschapper van het slechte nieuws.

Manieren om te scheiden
Bent u met uw partner overeengekomen dat scheiden de beste oplossing is, dan kunt u dat op verschillen manieren regelen. Via een advocaat of via een mediator en het kan zelfs  online. Een advocaat en een mediator zetten de gemaakte afspraken meteen op papier. Een advocaat doet dat meestal voor een van beide partijen. Een mediator vertegenwoordigt het belang van beide partijen. De mediator is de aangewezen persoon om de scheiding soepel te laten verlopen. Ook in het geval van kinderen uit het huwelijk is een mediator aan te raden.

Verplicht ouderschapsplan

Bij een scheiding zijn ouders met minderjarige kinderen verplicht om een ouderschapsplan te maken. Daarin worden de afspraken over de opvoeding en verzorging van de kinderen vastgelegd. In het ouderschapsplan leg je samen alle afspraken vast rondom de opvoeding en verzorging van uw kinderen. Door goede afspraken te maken, legt u een solide basis voor de nieuwe toekomst.

Financiële consequenties
Scheiden heeft veel gevolgen, niet alleen persoonlijk maar ook financieel. Het is nog maar de vraag wie van u beiden in het huis kan blijven wonen. De (gezamenlijke) inkomsten veranderen immers en wellicht heeft een van beiden recht op alimentatie. Scheiden heeft ook gevolgen voor het pensioen. En blader ook eens door de verzekeringsmap en houd de schadeverzekeringen tegen het licht.

Fiscale partners
Na een scheiding bent u geen fiscale partners meer. Het is raadzaam om te kijken naar zaken waarin u gelijk actie moet ondernemen, zoals een voorlopige teruggave van de Belastingdienst. Wist u dat betaalde partneralimentatie onder voorwaarden aftrekbaar is bij de aangifte van de inkomstenbelasting. Omgekeerd is de ontvangen partneralimentatie waarschijnlijk belast.

*Gegevens van het CBS (2020)

CVS Hypotheken & Mevrouw De Hypotheekadviseur
Sportweg 20
3921 DP ELST (UT)
0318-515555
Stuur mij een mail


Erkend Financieel Adviseur

C.M. van Schuppen is een Erkend Financieel Adviseur. Dit biedt extra zekerheid.

Specialist in de woningfinanciering
Kijkt verder dan jouw hypotheek
Bewezen deskundig
Altijd up-to-date
Integer en persoonlijk
Creëert overzicht en inzicht
Houdt zich aan de beroepscode

 

Bron: Into M

Utrechtsestraatweg 151, 3911 TS Rhenen T: 0318 51 55 55
E: info@cvshypotheken.nl • I: www.cvshypotheken.nl