Echtscheiding

Aankondiging, Hypotheken

Echtscheiding en de financiële kant ervan

Het is september en voor velen betekend dat, dat aan de vakantietijd een einde is gekomen en het ‘normale’ leven weer is begonnen. Niet voor iedereen.

Ook is deze maand samen met januari een maand die door de jaren heen een piek laat zien in aantallen echtscheidingen.

Hoe verdrietig dit ook is en vooral ook omdat het emotioneel een zware tijd is, zorg dat je zaken goed regelt.

 

Huis en hypotheek

Het is opvallend dat velen de hypotheek nagenoeg links laten liggen in dit proces, of het door een jurist laten beslissen. Zo komt het voor dat er veel nadelige keuzes worden gemaakt voor wat betreft de gezamenlijke woning en de daarop rustende hypotheek.

Laat je goed voorlichten door de hypotheekadviseur of bank waar je destijds de hypotheek hebt afgesloten, die weet van de hoed en de rand. En wil je niet naar die persoon, neem dan een vakbekwame adviseur in de arm die dit samen met jou bekijkt en je van advies dient.

 

Alimentatie

Een scheiding betekent niet dat de verplichting vervalt om financieel voor elkaar te zorgen. Als je minder inkomen hebt dan je ex-partner, ontvang je meestal alimentatie. Overlijdt jouw ex-partner? Dan stopt die alimentatie direct.

Maar je bent wel financieel afhankelijk van de alimentatie, dus als dit stopt krijg je vaak te maken met een enorme inkomstendaling.

Je kunt je daartegen verzekeren met een zogenaamde Alimentatiepolis. Deze voorkomt dat je

in de financiële problemen raakt. Zo’n verzekering keert uit na het overlijden van de ex-partner, je ontvangt een uitkering in maandelijkse termijnen tijdens de hele looptijd. Je  bepaalt zelf de hoogte en duur van de uitkering, zodat deze precies aansluit bij de afgesproken alimentatieverplichting.

De premie is niet heel hoog en blijft gedurende de looptijd gelijk. Je kunt zelfs op 1 verzekering meerdere dekkingen regelen voor zowel partneralimentatie als kinderalimentatie met diverse looptijden. Het maximaal verzekerde maandbedrag is € 10.000

De verzekering stopt op de einddatum, leeft de verzekerde ex partner nog dan is er niet uitgekeerd en volgt er ook geen uitkering meer. De verzekering keert alleen uit als de ex-partner tijdens de looptijd is overleden.

Voorbeeld:

Voorbeeld Ingrid de Jong (35 jaar) heeft twee kinderen: Bart (8 jaar) en Lieke (6 jaar). Ze gaat scheiden van Mark. Er is afgesproken dat Bart alimentatie betaalt volgens onderstaande regeling:

  • Partneralimentatie Ingrid: € 1.000,- per maand 12 jaar lang.
  • Kinderalimentatie Bart: € 250,- per maand tot zijn 21e verjaardag.
  • Kinderalimentatie Lieke: € 250,- per maand tot haar 21e verjaardag.

Ingrid besluit een Alimentatiepolis af te sluiten die hierop aansluit.

Mark overlijdt vlak na de scheiding De alimentatiebetaling stopt. De Alimentatiepolis keert maandelijks een bedrag uit dat gelijk is aan de alimentatieregeling. Schematisch ziet dat er als volgt uit:

Advies nodig van een onafhankelijke professional?

Bij ons is een eerste gesprek altijd ter kennismaking en vrijblijvend en de kosten zijn voor onze rekening. Gaan wij voor u de lopende zaken in orde maken dan werken wij op basis van een vaste vergoeding zodat u op voorhand exact weet wat de kosten zijn.

Tijdens het proces wordt u begeleid door onze adviseur en haar mensen van het eerste kennismakingsgesprek tot de notaris. Wij laten niets aan het toeval over en helpen u waar nodig. Bel voor een afspraak naar 0318 51 55 55 of stuur een e-mail naar info@cvshypotheken.nl zodat wij contact met u op kunnen nemen.

 

Utrechtsestraatweg 151, 3911 TS Rhenen T: 0318 51 55 55
E: info@cvshypotheken.nl • I: www.cvshypotheken.nl