Seniorenhypotheek

Aankondiging, Hypotheken

Geniet u inmiddels van uw welverdiende pensioen en wilt u weten of u een hypotheek kunt krijgen?

 Wij van CVS Hypotheken helpen u graag. Dat doen wij door te inventariseren wat uw wensen zijn en daarbij de mogelijkheden in kaart te brengen.

 Kan een gepensioneerde een hypotheek krijgen?

Ja dat kan!De hoogte van de hypotheek hangt af van uw inkomsten. Uw leeftijd speelt geen rol hierbij.

 Moet ik de hypotheek investeren in mijn woning?

Nee dat hoeft niet. U moet wel een huis of appartement bezitten waarop een hypotheekrecht gevestigd kan worden door een geldverstrekker. Waar u het geld voor gebruikt is een tweede. U kunt een lopende hypotheek vervangen door een nieuwe hypotheek. Vaak zien we dat daarmee de maandlasten verlaagd worden. Daarbij kunt u extra geld lenen zo lang dat past bij het inkomen.

Ook als u nu geen hypotheek heeft kunt u een hypotheek aanvragen. U mag het geld vervolgens besteden naar eigen inzicht, dus u mag er ook een auto van kopen of een mooie reis maken, maar ook als appeltje voor de dorst voor een wat aangenamer leven.

 Hoeveel kan er geleend worden?

Ten eerste mag de lening nooit hoger zijn dan de marktwaarde van de woning. En de lening moet passen bij het inkomen. Er is een enorme roep vanuit de politiek om senioren tegemoet te komen en enkele regels soepeler toe te passen. Steeds meer geldverstrekkers gaan hierin mee. Normaliter wordt in Nederland een toets gedaan gebaseerd op een volledige annuïteitenhypotheek.  Men bepaald welke maandlast passend is bij het inkomen en de annuïteiten maandlast die daarbij hoort bepaald de maximale lening.

 Seniorentoetsing

Hoe groot is de noodzaak voor een 70 – jarige om een hypotheek in de komende 30 jaar af te lossen naar nul en vervolgens het huis (opnieuw) vrij van hypotheek te hebben? De praktijk wijst uit dat de meeste senioren niet willen aflossen of niet volledig. Kortom die kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek.

Doordat je niet aflost maar alleen rente betaalt is de maandlast lager dan wanneer je wel aflost.  En zodra de woning wordt verkocht wordt de hypotheek afgelost met de verkoopopbrengst. Steeds meer geldverstrekkers bekijken welke aflossingsvrije lening past bij de maximaal toegestane maandlast en dan blijkt dat die aflossingsvrije lening fors hoger is.

 Voorbeeld

Op basis van de normen 2019 kunnen gepensioneerden met 2 keer AOW (bedragen 2019) circa € 156.000,00 lenen (Volledig Box 3 aflossingsvrij)

Heeft u een lopende hypotheek in Box 1 die met deze nieuwe hypotheek wordt afgelost dan is het te lenen bedrag hoger.  Natuurlijk zijn er een aantal regels die in acht genomen moeten worden, zo mag je niet meer dan 50% van de marktwaarde van de woning aflossingsvrij financieren. Wil je meer lenen dan wordt het meerdere een annuïteitenhypotheek. De rente moet minimaal 10 jaar vast worden gezet, ook als de aanvrager 95 jaar is. En het pensioeninkomen moet stabiel zijn en niet dalen in de toekomst.

Is er naast een AOW-inkomen (van het voorbeeld hierboven) ook een pensioen van € 5.000,- per jaar dan kan er meer dan € 220.000, = geleend worden.

In beide rekenvoorbeelden is een rente toegepast van 2,11%.

Het komt er eigenlijk op neer, dat u terwijl u in uw woning blijft wonen, toch gebruik kunt maken van de overwaarde die u in de loop der tijd heeft opgebouwd, zonder dat u daarvoor het huis moet verkopen. Dus hoewel het vermogen in de bakstenen zit, is er dus toch een manier om hiervan te profiteren.

Interesse?

Bij ons is een eerste gesprek altijd ter kennismaking en vrijblijvend en de kosten zijn voor onze rekening. Blijkt dat er voor u een mogelijkheid is om uw lopende hypotheek over te sluiten (te herfinancieren), te verhogen of een combinatie van beiden dan zijn wij u graag van dienst. Wij ontzorgen onze relaties graag door gezamenlijk het dossier samen te stellen dat nodig is voor een goede berekening en aanvraag van de hypotheek.

Als alles compleet is en naar wens van de geldverstrekker verzorgen wij het rente aanbod van de bank. Zodra u die accepteert gaan we ervoor zorgen dat de notaris wordt geïnformeerd en dat u naar de notaris kunt om de hypotheek in te schrijven. Tijdens het proces wordt u begeleid door onze adviseur en haar mensen van het eerste kennismakingsgesprek tot de notaris. Wij laten niets aan het toeval over en helpen u waar nodig. Bel voor een afspraak naar 0318 51 55 55 of stuur een e-mail naar info@cvshypotheken.nl zodat wij contact met u op kunnen nemen.

 

Utrechtsestraatweg 151, 3911 TS Rhenen T: 0318 51 55 55
E: info@cvshypotheken.nl • I: www.cvshypotheken.nl