Studielening

Consumptief krediet

Studielening

Onlangs informeerde iemand bij mij, hoe ik over het huidige systeem van studie leningen denk. Nu houden wij altijd vakinhoudelijk rekening met de aanwezigheid van een dergelijke lening, waardoor de leencapaciteit voor een hypotheek beperkt wordt. Maar de vraag had een andere inhoud, te weten ‘het gemak’ waarmee studenten geld kunnen lenen. Ja dat gaat inderdaad heel gemakkelijk, een gemiddelde studieschuld is in 2018 maar liefst € 13.500 per student. Hoe dat gemiddelde exact uitpakt met het nieuwe leenstelsel is nog niet bekend daar de eersten van die generatie pas volgend jaar zullen afstuderen. Maar er wordt gespeculeerd dat die gemiddelden wel eens duizenden euro’s hoger kunnen liggen. En vergeet niet met een studieschuld van € 21.000,- kan je circa € 40.000,- minder hypotheek krijgen! Nu zijn er regelingen waardoor er restschulden kunnen worden kwijtgescholden, je krijgt een stukje geschonken afhankelijk van de waarde van het behaalde diploma, maar er zal ook een deel moeten worden terugbetaalt.

Onderzoek van het Nibud wijst uit dat studenten in het HBO en WO gemiddeld zo’n € 400,- per maand lenen. En heeft een kwart van de eerstejaars studenten al een rentedragende lening aangevraagd.

Hoe kun je de schuld nou beperken? Door een bijbaantje te nemen als student. Het levert geld op waardoor je minder hoeft te lenen en als je later solliciteert, wek je de indruk ‘graag te willen werken’ ook dat is een pré. Als je uit huis woont, kan je nagaan of je voor huurtoeslag in aanmerking komt en daarbij moet de woonruimte dan ook aan voorwaarden te voldoen voor die toeslag. Ook daardoor hoef je minder te lenen, en hoe lager de schuld na het afstuderen, des te makkelijker betaal je deze af.

Je moet er toch niet aan denken, dat je op je 30e geen huis kunt kopen, omdat je nog een studielening hebt uitstaan, waar je het geld hebt opgedronken en hebt uitgegeven aan de nieuwste mode. Want dat is wat er vaak ook gebeurt met het geld. Zijn je kinderen ouder dan 18 jaar dan kan het zijn, dat je geen enkele inzage meer hebt in de financiële situatie van je kind. Juist dan is het van groot belang dat je toch probeert erachter te komen, of ze lenen en waarvoor. Is het voor huisvesting en studie, dan wordt het gebruikt waarvoor het bedoeld is, maar wordt het uitgegeven aan andere zaken dan is het wellicht verstandig ze te waarschuwen wat de gevolgen zijn van het lenen.

Utrechtsestraatweg 151, 3911 TS Rhenen T: 0318 51 55 55
E: info@cvshypotheken.nl • I: www.cvshypotheken.nl