Uw belastingaangifte 2019

Aankondiging, Hypotheken

In de afgelopen periode  heeft u uw aangifteformulier over 2019 ontvangen via DigiD of via de post. Uw aangifte moet uiterlijk 1 mei bij de Belastingdienst zijn. Let op: sommige kosten zijn (deels) aftrekbaar. Niet vergeten, anders loopt u belastingvoordeel mis. Welke?

De Belastingsdienst reageert de laatste jaren zeer snel op uw aangifte. Is het ingevulde formulier voor 1 april binnen, dan krijgt u zeker voor 1 juli bericht van de Belastingdienst. Wacht u tot na 1 april, dan krijgt u later bericht. Al probeert de Belastingdienst ook deze groep vóór 1 juli te berichten. Ook dit jaar is al een flink deel van uw gegevens ingevuld op het digitale aangifteformulier. U doet er goed aan om alles nog eens goed te controleren.

Mislopen belastingvoordeel
Veel mensen vergeten dat bepaalde kosten (deels) aftrekbaar zijn. Vult u die gegevens niet in, dan loopt u mogelijk een belastingvoordeel mis. Het gaat bijvoorbeeld om de kosten voor het afsluiten van een hypotheek. Alle kosten voor het oversluiten van uw hypotheek zijn aftrekbaar. Het gaat dan om afsluit-, advies-, taxatie- en notariskosten.

Bereken vooraf uw voordeel
Sluit u voor het aflopen van uw rentevastperiode over naar een hypotheek met een lager rentetarief, dan betaalt u boeterente. Ook deze boeterente is aftrekbaar. Maak bij oversluiten altijd een berekening of de boeterente opweegt tegen de voordelen van de lagere hypotheekrente.

De betaalde hypotheekrente voor uw eigen woning is altijd aftrekbaar. Hoe lager uw rentepercentage des te lager wordt uw hypotheekrenteaftrek. Iets om rekening mee te houden!

Aftrekbare verzekeringspremies
Behalve rente en kosten voor uw hypotheek zijn ook de premies voor bepaalde verzekeringen (deels) aftrekbaar op uw aangifteformulier. U moet dan denken aan de premie voor een:

  • arbeidsongeschiktheidsverzekering;
  • woonlastenverzekering met arbeidsongeschiktheidsdekking;
  • lijfrenteverzekering of fiscaal aftrekbaar bankspaarproduct.

Uw voordeel hangt af van de belastingschijf waarin u valt. Vergeet deze premies vooral niet in te vullen op uw belastingformulier. Keert een van deze verzekeringen uit, dan moet u over het bedrag belasting betalen. De hoogte van dat bedrag is ook afhankelijk van uw belastingschijf.

Voorlopige aanslag

In een van de blauwe enveloppen in uw brievenbus zat wellicht ook uw voorlopige belastingaanslag voor 2020. Ook hier is het belangrijk om uw gegevens en bedragen goed te controleren. Neem contact op met de Belastingdienst als er iets niet klopt of uw situatie is veranderd.

 

Utrechtsestraatweg 151, 3911 TS Rhenen T: 0318 51 55 55
E: info@cvshypotheken.nl • I: www.cvshypotheken.nl