Verbouwen is het nieuwe verhuizen

Aankondiging, Hypotheken

Verbouwen of verhuizen? Het is een veelgestelde vraag in menig huishouden. U heeft het uitstekend naar uw zin in de huidige woning. Toch zoekt u meer wooncomfort. De prijzen op de huizenmarkt rijzen momenteel de pan uit. In dat geval is verbouwen een serieuze optie. Zeker nu de rente zo laag staat!

De plek waar u woont bevalt prima. Mooie straat, fijne buren, goede buurt en alle voorzieningen op loopafstand. Wat wilt u nog meer? Vanwege gezinsuitbreiding is een extra slaapkamer misschien wel handig. En een uitbouw in combinatie met een nieuwe keuken is ook welkom.

Ondanks de lage hypotheekrente blijft het een duivels dilemma: verhuizen of verbouwen? Voor beide opties is wat te zeggen, maar in het geval van meer wooncomfort is verbouwen een reële oplossing. Bovendien kan uw woning door een verbouwing ook nog eens in waarde stijgen.

Verbouwen valt altijd duurder uit

Linksom of rechtsom: verbouwen kost geld. De verbouwing van uw zolder naar twee extra kamers met dakkapel is een duur grapje. Als u toch bezig bent, dan kunt u de zolder ook nog isoleren. Ook een uitbouw inclusief nieuwe keuken kan aardig in de papieren lopen. Daarnaast leert de praktijk dat verbouwen altijd extra kosten met zich meebrengt.

Breng daarom voordat u gaat verbouwen uw financiën in kaart. Kijk ook of u uw spaargeld (deels) gebruikt of dat u de verbouwing wilt financieren. In dat geval kunt u geld lenen, uw huidige hypotheek oversluiten naar een lagere rente of de hogere inschrijving van uw huidige hypotheek benutten.

Geen rente en afbetaling
Heeft u voldoende spaargeld, dan kunt u dat gebruiken voor uw verbouwing. Zeker met de huidige lage rente voor uw spaargeld is dat een goede optie. U betaalt in dat geval geen maandelijkse rente en geen afbetaling. Dat scheelt sowieso flink in uw portemonnee.

Sommige mensen lenen geld via een zogeheten consumptief krediet. De looptijd hiervan is kort, een onderpand is niet nodig en de rente is mogelijk aftrekbaar. Nadeel: deze rente is veel hoger dan bij een hypotheek.

Oversluiten of hogere inschrijving

Bij het afsluiten van een hypotheek houden sommige mensen al rekening met een latere verbouwing. Ze sluiten een hypotheek met een hogere inschrijving. De extra ruimte gebruiken ze voor de verbouwing. Het geld is dan snel beschikbaar, zonder dat u ervoor naar de notaris moet. Voor een tweede hypotheek of oversluiten van uw huidige hypotheek moet u wel naar de notaris.

Energiebesparing
Veel mensen maken bij een verbouwing van de gelegenheid gebruik om hun woning energiezuinig(er) te maken en daardoor een bijdrage te leveren aan een schonere wereld. Veel hypotheekbanken financieren energiebesparende maatregelen aan uw woning. Hiervoor kunt u een lening afsluiten en/of subsidie krijgen. Kijk bijvoorbeeld eens op de site van het SVn.nl.

Wij adviseren u hierbij graag. Door de energiebesparende aanpassingen stijgt uw huis op het energielabel. Dat is gunstig als u uw huis wilt verkopen.

NHG: lagere rente
Komt uw huis (waarde maximaal 310.000 euro) in aanmerking voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan is de rente nóg lager. Voor de investering in energiebesparende maatregelen kunt u een hypotheek aanvragen tot maximaal 106 procent van de waarde van uw woning, in plaats van maximaal 100 procent. Deze extra financieringsruimte noemt de NHG het Energiebespaarbudget.

Geen verrassingen

Bij een verbouwing wilt u achteraf niet worden ‘verrast’ met extra kosten. Vraag daarom uw aannemer altijd om een schriftelijke offerte met de exacte werkzaamheden en prijzen. Ook van het mogelijke meerwerk. Na de verbouwing is uw woning ongetwijfeld in waarde gestegen. Laat u ook op dit gebied niet verrassen en pas uw opstalverzekering aan.

Meer informatie

Gaat u verbouwen en wilt u een financieel advies op maat? Neem dan contact met ons op.

Utrechtsestraatweg 151, 3911 TS Rhenen T: 0318 51 55 55
E: info@cvshypotheken.nl • I: www.cvshypotheken.nl