Verbouwen of verhuizen? Zo maakt u de keuze

Aankondiging, Hypotheken

Gezinsuitbreiding op komst? Meer wooncomfort? Wooncarrière maken? Dat wordt verhuizen of verbouwen. In veel huishoudens is dit het gesprek van de dag. De prijzen op de huizenmarkt stijgen nog steeds. In dat geval is verbouwen een serieus alternatief. Zeker nu de rente nog steeds historisch laag is!

Alle ogen zijn tegenwoordig gericht op de woningmarkt. Door de schaarste aan koopwoningen schieten de prijzen omhoog. Veel huizen worden vaak binnen een week verkocht. Aan de andere kant is de hypotheekrente nog steeds historisch laag. Dat geeft mogelijkheden om uit te kijken naar een nieuwe woonstek. Of toch maar investeren in uw huidige woning door uit te bouwen of op zolder twee nieuwe slaapkamers maken?

Voor beide opties is wat te zeggen, maar voor meer wooncomfort is verbouwen een reële oplossing. Bovendien kan uw woning door een verbouwing ook nog eens in waarde stijgen.

Verbouwen altijd duurder?

Hoe u het ook wendt of keert: verbouwen kost geld. Een uitbouw of twee extra slaapkamers met dakkapel loopt al snel in de papieren. Zeker als u de zolder ook nog eens laat isoleren. Daarnaast leert de praktijk dat verbouwen altijd extra kosten met zich meebrengt.

Het is raadzaam om vooraf uw financiën in kaart te brengen. Loont het om uw spaargeld (deels) te gebruiken of is het interessanter om de verbouwing te financieren? In het laatste geval kunt u geld lenen, de hypotheek oversluiten naar een lagere rente of de hogere inschrijving van de huidige hypotheek benutten.

Lage spaarrente

Bij voldoende spaargeld kunt u dat inzetten voor de verbouwing. Met de huidige lage spaarrente is dat een veelgebruikte oplossing. Het scheelt in de maandlasten want u betaalt geen rente en afbetaling.

Geld lenen kan ook via een consumptief krediet. Deze lening heeft een korte looptijd en er is geen onderpand nodig én de betaalde rente is aftrekbaar. Let op: de rente voor de kredieten is veel hoger dan bij een hypotheek.

Oversluiten of hogere inschrijving

Bij het afsluiten van een hypotheek houden veel mensen al rekening met een latere verbouwing. Dat doen ze door een hypotheek met een hogere inschrijving te sluiten. Gaan ze verbouwen dan wordt daarvoor de extra ruimte gebruikt. De voordelen? Het geld is snel beschikbaar, zonder dat u ervoor naar de notaris moet. Voor een tweede hypotheek of het oversluiten van de huidige hypotheek is wel een notarisbezoek noodzakelijk.

Energiezuinig(er)

Het streven naar een schonere wereld staat bij velen hoog in het vaandel. Bij een verbouwing staat het energiezuinig(er) maken van de woning dan ook hoog op het wensenlijstje. Veel hypotheekbanken financieren energiebesparende maatregelen aan uw woning. Hiervoor kunt u een lening afsluiten en/of subsidie krijgen. Kijk hiervoor bijvoorbeeld eens op de site van het SVn.nl.

Wij adviseren u hierbij graag. Door de energiebesparende verbeteringen stijgt uw woning op het energielabel. Dat is aantrekkelijk bij een eventuele verkoop van uw woning.

NHG: lagere rente

Komt uw huis (waarde maximaal 325.000 euro) in aanmerking voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan is de rente nóg lager. Voor de investering in energiebesparende maatregelen is een hypotheekaanvraag mogelijk tot maximaal 106 procent van de waarde van de woning, in plaats van maximaal 100 procent. Deze extra financieringsruimte noemt de NHG het Energiebespaarbudget.

Schriftelijke offerte

Laat u niet verrassen door extra kosten bij een verbouwing. Vraag de aannemer altijd vooraf om een schriftelijke offerte met de exacte werkzaamheden en prijzen. Ook van het meerwerk.

Het laatste aandachtspunt: uw woning is na verbouwing ongetwijfeld in waarde gestegen. Pas daarom uw opstalverzekering aan.

Meer informatie
Gaat u verbouwen en wilt u een financieel advies dat bij uw persoonlijke situatie past? Neem dan contact met ons op.

 

CVS Hypotheken
Sportweg 20
3921 DP ELST (UT)
0318-515555
Stuur mij een mail


Erkend Financieel Adviseur

C.M. van Schuppen is een Erkend Financieel Adviseur. Dit biedt extra zekerheid.

Specialist in de woningfinanciering
Kijkt verder dan jouw hypotheek
Bewezen deskundig
Altijd up-to-date
Integer en persoonlijk
Creëert overzicht en inzicht
Houdt zich aan de beroepscode

 

Bron: Into M

Utrechtsestraatweg 151, 3911 TS Rhenen T: 0318 51 55 55
E: info@cvshypotheken.nl • I: www.cvshypotheken.nl