Verhuizen of verbouwen? Dit zijn de mogelijkheden

Aankondiging, Hypotheken

Veel mensen hebben een wensenlijstje als het aankomt op hun woning. Extra ruimte is een veelgehoorde wens. Je kunt er dan voor kiezen om te gaan verhuizen naar een ruimere woning, maar je kunt ook kijken naar de mogelijkheden om je huidige woning te verbouwen. Daarmee kun je in veel gevallen ook je dromen realiseren.

Nieuwe tendens

De woningmarkt is nog steeds erg krap, al lijkt er langzaamaan wat meer ruimte te komen. De hypotheekrente is namelijk gestegen. Daarmee lijkt er langzaam een einde te komen aan de enorme gekte en overbiedingen op de woningmarkt. Al verschilt de tendens sterk per regio.

Verbouwen verleidelijk

Omdat een woning kopen een grote uitdaging was en nog steeds is, kiezen veel mensen voor een verbouwing om hun woonwensen werkelijkheid te laten worden. Het zorgt niet alleen voor meer wooncomfort, maar geeft je ook meteen de mogelijkheid om je woning te verduurzamen. Die extra ruimte, extra comfort of verduurzamende maatregelen vergroten vaak de waarde van je woning.

Verbouwen heeft veel voordelen, maar het brengt ook veel kosten met zich mee. Heb je plannen om te gaan verbouwen? Kijk dan eerst naar de financiële mogelijkheden. Is het handig om spaargeld in te zetten? Of is het misschien interessant om je hypotheek over te sluiten of een tweede hypotheek te nemen? Zorg dat je alle mogelijkheden hebt bekeken voordat je een beslissing neemt. Zo weet je zeker dat de financiering het beste aansluit bij jouw situatie.

We zetten een aantal financieringsmogelijkheden voor een verbouwing op een rij:

Geen rente

Als je genoeg spaargeld hebt, dan kan het interessant zijn om dit in te zetten voor een verbouwing. Op een spaarrekening levert het namelijk nauwelijks rente op. Als je de woning verbetert met spaargeld, zit het rendement op termijn in de stenen. Omdat je dan ook geen extra hypotheek nodig hebt, gaan je maandlasten niet omhoog.

Consumptief krediet

Voor een verbouwing kun je een consumptief krediet afsluiten, dat is een lening met een korte looptijd. Er is geen onderpand nodig én de betaalde rente is aftrekbaar. Alleen is de rente bij een krediet een stuk hoger dan bij een hypotheek.

Hogere inschrijving hypotheek

Heb jij bij het afsluiten van je hypotheek gekozen voor een hogere inschrijving? Dat is handig. Want als je je hypotheek wil verhogen voor een verbouwing hoef je hiervoor niet opnieuw langs de notaris. Je kunt gewoon de extra ruimte gebruiken.

Tweede hypotheek

Je kunt ook een tweede hypotheek afsluiten voor je verbouwing. De geldverstrekker bekijkt dan of je de extra hypotheeklasten kunt dragen. Daarna kun je naar de notaris om alles vast te laten leggen.

Hypotheek oversluiten

Is jouw hypotheekrente hoger dan de huidige rentestand? Dan kun je je hypotheek misschien oversluiten en eventueel verhogen voor een verbouwing. Zo sla je een dubbelslag.

Schone wereld

Energiebesparende maatregelen zijn steeds vaker onderdeel van een verbouwing. Je kunt er immers veel geld mee besparen en het is goed voor het milieu. Voor energiebesparende maatregelen kun je een (extra) lening afsluiten. Daarnaast zijn er verschillende subsidies. Meer informatie hierover vind je op de website van de Rijksoverheid en de SVn.

Door de energiebesparende maatregelen krijgt je woning een beter energielabel. Dat is een pluspunt als je de woning in de toekomst wil verkopen.

NHG: lagere rente én energie besparen

Als je woning (waarde maximaal 405.000 euro) in aanmerking komt voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan is de hypotheekrente vaak iets lager dan bij een hypotheek zonder NHG.

Voor de investering in energiebesparende maatregelen is een hypotheekaanvraag mogelijk tot maximaal 106 procent van de waarde van de woning, in plaats van de gebruikelijke 100 procent. Deze extra financieringsruimte noemt de NHG het Energiebespaarbudget.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Een hypotheek is altijd maatwerk. Het moet immers zo goed mogelijk aansluiten bij jouw persoonlijke situatie. Daarom zorgen wij altijd voor persoonlijk advies. Wil jij weten wat voor jou de mogelijkheden zijn? Neem dan contact met ons op.

Utrechtsestraatweg 151, 3911 TS Rhenen T: 0318 51 55 55
E: info@cvshypotheken.nl • I: www.cvshypotheken.nl

Utrechtsestraatweg 151, 3911 TS Rhenen T: 0318 51 55 55
E: info@cvshypotheken.nl • I: www.cvshypotheken.nl