Verhuizen of verbouwen?

Uw woning staat op een gedroomde plek. Op loopafstand van het centrum en in de omgeving van het bos. Wat wilt u nog meer? Iets meer wooncomfort, zoals een nieuwe keuken? Niet verhuizen dus, maar verbouwen. Zeker nu de rente zo laag staat!
De hypotheekrente is onverminderd laag: gaan we verhuizen of verbouwen? Voor veel mensen blijft het een lastige afweging. Woont u naar uw zin en zoekt u iets meer wooncomfort dan is verbouwen absoluut een optie. In ieder geval het onderzoeken waard.

Verhuizen naar een woning die volledig aan uw woonwensen voldoet is met de huidige schaarste en stijgende huizenprijzen niet voor iedereen weggelegd. Steeds vaker kiezen mensen daarom voor een verbouwing van hun eigen ‘kasteeltje’. Bovendien kan uw woning door een verbouwing ook nog eens in waarde stijgen.

Verbouwen kost geld
Het inbouwen van een luxe keuken of de aanleg van twee extra kamers op zolder zijn al een flinke aanslag op uw budget. Bovendien zijn extra kosten bij een verbouwing eerder regel dan uitzondering.

Het is daarom van belang om vooraf uw financiën goed op een rij te zetten. Overweeg ook of u uw spaargeld gebruikt of de verbouwing gaat financieren. In het laatste geval zijn er verschillende opties: geld lenen, hypotheek oversluiten naar een lagere rente of de hogere inschrijving van uw huidige hypotheek benutten.

Sparen of lenen
Is het saldo op uw bankrekening toereikend en verwacht u op korte termijn geen grote uitgaven, dan kunt u de verbouwing financieren met uw spaargeld. Geen rente en geen afbetaling, dus u kunt onbezorgd genieten van uw verbouwde woning.

U kunt uiteraard het geld ook lenen in de vorm van een consumptief krediet. De looptijd hiervan is kort, een onderpand is niet nodig en de rente is mogelijk aftrekbaar. Let op: het rentepercentage is vaak een stuk hoger dan bij een hypotheek.

Oversluiten of hogere inschrijving
Vooruitdenken en plannen. Sommige mensen zijn er bijzonder bedreven in. Bij de koop van een woning hebben zij een toekomstige verbouwing al op het netvlies staan. Bij het afsluiten van een hypotheek houden zij al rekening met de extra kosten. Dat gebeurt met een hogere inschrijving. Op die manier heeft u het geld voor de verbouwing snel beschikbaar én komt er geen notaris meer aan te pas.

Wilt u een tweede hypotheek sluiten of uw huidige hypotheek vanwege de lage rente oversluiten, dan moet u wel naar een notaris. Komt u huis (waarde maximaal 290.000 euro) ook in aanmerking voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan is de rente nóg lager.

Geen verrassingen
Bij een verbouwing wilt u achteraf niet worden ‘verrast’ met extra kosten. Vraag daarom uw aannemer altijd om een schriftelijke offerte met de exacte werkzaamheden en prijzen. Ook van het mogelijke meerwerk. Na de verbouwing is uw woning ongetwijfeld in waarde gestegen. Laat u ook op dit gebied niet verrassen en pas uw opstalverzekering aan.

Nog een bespaartip: Wilt u het milieu sparen en energieneutraal bouwen, dan zijn er speciale leningen en subsidies. Een goed advies over de voorwaarden en kosten vindt u bijvoorbeeld op de website van de SVN, het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (https://svn.nl/)

Meer informatie
Heeft u verbouwingsplannen en wilt u een financieel advies op maat? Neem dan contact met ons op.

Utrechtsestraatweg 151, 3911 TS Rhenen T: 0318 51 55 55
E: info@cvshypotheken.nl • I: www.cvshypotheken.nl