Wat te doen als je hypotheekrente bijna de einddatum bereikt, in een stijgende rentemarkt?

Aankondiging, Hypotheken

Dit is een perfect moment om in actie te komen, ook als het pas over een jaar zover is. 

Je kunt je hypotheek onder de loep nemen, aanpassingen verrichten waar gewenst, een nieuwe rentevast periode en rente kiezen. Voer je de veranderingen door op de einddatum van de rentevast periode, dan kan dit geregeld worden zonder dat je een boete verschuldigd bent. Regel je dit eerder dan kan het zijn dat er een boete in rekening zal worden gebracht. Echter naar mate de einddatum nadert wordt dit bedrag lager. Ook heeft de stijgende rentemarkt een gunstige invloed op de hoogte van de boete. 

Behouden van de lopende hypotheek

Het kan gunstig zijn nu een relatief lage boete te accepteren, waarmee je voorkomt dat je gedurende een lange periode een hogere rente gaat betalen. Natuurlijk blijft het een gok, immers weten we niet wat de rente gaat doen. Economen voorzien dat de kortere rentevast periodes voorlopig nog doorstijgen en de langere rentevast periodes vermoedelijk de grootste stijging hebben gehad. Vermoedelijk zullen deze nog licht doorstijgen. 

Oversluiten

Kies je voor oversluiten en vraag je nu een nieuwe hypotheek aan, dan reserveer je nu een nieuwe rente. Voor je nieuwe hypotheek ga je dus de hypotheekrente van vandaag betalen. Gaat alles definitief in over bijvoorbeeld 3 maanden, dan geldt de boete (voor het aflossen van de huidige hypotheek) die op dat moment berekend wordt met de op dat moment geldende hypotheekrente. Kortom je reserveert alvast de lage rente van vandaag en de afrekening van de huidige hypotheek wordt gedaan over een paar maanden. Wellicht dat de rente op dat moment hoger is, waardoor de boete lager zal zijn. 

Als je van mening bent dat de rente nog door zal stijgen, dan is het niet aan te raden om te wachten tot je een nieuwe rente aanbieding ontvangt voor een hogere rente dan die vandaag geld. Immers die nieuwe rente daar zit je weer een aantal jaren aan vast.

Wat moet je doen

Verdiep je in de mogelijkheden. Dat begint bij het opvragen van een pro forma aflosnota, bij je huidige hypotheekbank. Daarmee krijg je een goede indicatie wat de boete zou worden als je vandaag de lening volledig aflost. Met die informatie, de waarde van je woning en je inkomen, kan je een adviseur benaderen om met jou te bepalen wat voor jouw persoonlijke situatie de beste keuze is. 

Kom vrijblijvend (online) op gesprek. Bij ons is een eerste kennismakingsgesprek altijd vrijblijvend en de kosten zijn voor onze rekening. Wij ontzorgen je graag en helpen je op een persoonlijke wijze. Jouw wensen vertalen wij naar een passende hypotheek.

Utrechtsestraatweg 151, 3911 TS Rhenen T: 0318 51 55 55
E: info@cvshypotheken.nl • I: www.cvshypotheken.nl

Vele tevreden klanten gingen u voor, onderstaand vindt u een aantal reviews van tevreden klanten.

Utrechtsestraatweg 151, 3911 TS Rhenen T: 0318 51 55 55
E: info@cvshypotheken.nl • I: www.cvshypotheken.nl