Wat zijn de hypotheekmogelijkheden voor senioren?

Aankondiging, Hypotheken

Over het algemeen is het pensioeninkomen lager dan het inkomen als werkende. Daardoor zijn geldverstrekkers wat voorzichtiger en gelden er extra regels voor het verhogen van je bestaande hypotheek of het afsluiten van een nieuwe. Toch zijn er voor 57-plussers verschillende mogelijkheden.

Pensioeninkomen als uitgangspunt

Geldverstrekkers houden tien jaar voor de pensioengerechtigde leeftijd al rekening met het pensioeninkomen bij het bereken van de maximale hypotheek. Dit geldt dus voor mensen van 57 jaar en ouder. Omdat het pensioeninkomen meestal lager is dan het inkomen als werkende, wordt de maximale hypotheek ook lager.

Daarnaast kunnen geldverstrekkers aanvullende eisen hebben als je als 57-plusser een hypotheek afsluit. Sommige geldverstrekkers eisen bijvoorbeeld dat je de nieuwe lening versnelt aflost. Ondanks het feit dat geldverstrekkers voorzichtiger zijn, denken zij graag met je mee. Er zijn verschillende regelingen waar senioren gebruik van kunnen maken als het aankomt op de hypotheek. Het is daarbij belangrijk om samen te kijken naar de toekomst.

Overwaarde opnemen

De eerste optie is het opnemen van je overwaarde. In de loop van de tijd zijn veel huizen in waarde gestegen. Veel 57-plussers hebben daarnaast waarschijnlijk al een groot deel van hun hypotheek afgelost. Dat zorgt voor een flinke overwaarde. Dit kun je – onder bepaalde voorwaarden – gebruiken om je woning levensloopbestendig te maken, een vakantiehuisje aan te schaffen of te gebruiken als aanvulling op je pensioen.

NHG

Ook de NHG biedt mogelijkheden. 57-plussers die een hypotheek willen afsluiten omdat ze verhuizen, krijgen een aparte toets voor de NHG (Nationale Hypotheek Garantie). Voor senioren mag de geldverstrekker uitgaan van de werkelijke woonlasten. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet de hypotheekrente wel minimaal twintig jaar vaststaan. De maandlasten van de nieuwe hypotheek moeten dan gelijk zijn aan of lager zijn dan de lasten van de oude hypotheek. Een dergelijke regeling maakt het mogelijk om bijvoorbeeld een deels aflossingsvrije hypotheek af te sluiten.

De woning mag niet duurder zijn dan € 355.000 (€ 405.000 in 2023) om in aanmerking te komen voor NHG.

Speciale leningen

Naast de mogelijkheden wat betreft de overwaarde van je woning, werken sommige geldverstrekkers ook met speciale leningen voor ouderen. Deze zijn beter afgestemd op de woonbehoeften en financiële situatie.

Zo nemen sommige geldverstrekkers ook zonder NHG de werkelijke woonlasten als uitgangspunt bij een nieuwe hypotheek voor senioren. Dit geeft vaak meer mogelijkheden. Toch werken niet alle geldverstrekkers hieraan mee. Het is dus goed om van tevoren alle regelingen en voorwaarden door te nemen en te vergelijken.

Blijvers- en verzilverlening van SVn

Ook vanuit de gemeenten en provincies zijn er mogelijkheden. Sommigen bieden een blijvers- en verzilverlening aan. Een blijverslening geeft je de mogelijkheid om langer zelfstandig te blijven wonen. De verzilverlening geef je ruimte om een deel van de overwaarde te gebruiken als aanvulling op het pensioen. Deze leningen zijn erg interessant omdat de maandlasten niet stijgen. De rente wordt bijgeschreven bij de hypotheekschuld en verrekend bij verkoop van de woning. Op de site van de SVn vind je meer informatie over de regelingen in jouw gemeente of provincie.

Hulp nodig?

Er zijn verschillende mogelijkheden om als 57-plusser een hypotheek af te sluiten. Maar wat is de beste regeling voor jou? Het is belangrijk dat een hypotheek goed aansluit op jouw persoonlijke situatie en je wensen voor de toekomst. Daarom is een hypotheek altijd maatwerk. Wij adviseren je graag over de mogelijkheden.

Utrechtsestraatweg 151, 3911 TS Rhenen T: 0318 51 55 55
E: info@cvshypotheken.nl • I: www.cvshypotheken.nl

Vele tevreden klanten gingen u voor, onderstaand vindt u een aantal reviews van tevreden klanten.

Utrechtsestraatweg 151, 3911 TS Rhenen T: 0318 51 55 55
E: info@cvshypotheken.nl • I: www.cvshypotheken.nl