WOZ-waarde te hoog of te laag? Maak bezwaar!

Aankondiging, Hypotheken

Rijzen de huizenprijzen in uw buurt ook de pan uit? De gemiddelde huizenprijs stijgt met de maand. Dat is goed nieuws voor een huizenbezitter. Daar staat wel een hogere WOZ-beschikking tegenover. Is de WOZ-waarde van uw huis te hoog of te laag? U kunt er wat aan doen!

Over het algemeen staan de borden ‘Te koop’ niet al te lang in de voortuin van een huis. De afgelopen maanden is het aantal verkopen opnieuw gestegen. Ook de gemiddelde huizenprijzen worden maandelijks of per kwartaal naar boven bijgesteld.

WOZ-waarde

Ook uw gemeente taxeert elk jaar uw huis. Dat gebeurt aan de hand van een standaardwoning in uw buurt of omgeving. Aan de hand van de taxatie wordt de WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) bepaald. Uw gemeente kijkt daarbij naar de verkoopcijfers van huizen in de omgeving, de ligging en grootte van een huis en de staat van het onderhoud.

Door de stijgende huizenprijzen, valt de WOZ-waarde ook dit jaar waarschijnlijk hoger voor u uit. Dat drukt meteen op uw maandlasten. Sommige belastingen zijn namelijk gekoppeld aan de WOZ-waarde. Denk daarbij aan het eigenwoningforfait, de erfbelasting en de waterschapsbelasting. Is uw huis meer waard geworden, dan stijgen deze belastingen.

Bezwaar maken of niet?

Bent u het niet eens met de hoogte van de WOZ-waarde, dan kunt u bezwaar maken. Dit moet u wel binnen zes weken nadat u de beschikking heeft ontvangen doen. Wist u dat u ook bezwaar kunt maken als u de WOZ-waarde te laag vindt? Dit kan van belang zijn bij de verkoop van uw huis. U begint dan de onderhandelingen vanuit een nog betere positie.

Ook een huurder kan bezwaar maken tegen de WOZ-waarde van de huurwoning. De maximale huurprijs wordt namelijk ook bepaald door de hoogte van de WOZ-waarde. Dat gaat in combinatie met een puntenstelsel, ofwel het woningwaarderingsstelsel. Uw verhuurder of huurcommissie kan er meer over vertellen.

Gratis bezwaar
Bezwaar maken tegen een te hoge of lage WOZ-waarde is in veel gevallen lucratief. Verschillende bureaus bieden hun diensten aan. Wordt uw bezwaar toegekend, dan worden er kosten in rekening gebracht. Deze kosten worden overigens door uw gemeente betaald.

Meer weten over bezwaar maken tegen de WOZ-waarde? Op sites als bezwaarmaker.nl kunt u gratis bezwaar maken.

 

Utrechtsestraatweg 151, 3911 TS Rhenen T: 0318 51 55 55
E: info@cvshypotheken.nl • I: www.cvshypotheken.nl