WOZ-waarde te laag of te hoog? Zó maakt u bezwaar

Aankondiging, Hypotheken

Veel vraag naar koopwoningen en weinig aanbod. De gemiddelde huizenprijzen stegen in de afgelopen maanden met zo’n tien procent. Als huizenbezitter stemt u dat ongetwijfeld vrolijk. Daar staat wel een hogere WOZ-beschikking tegenover. Is de WOZ-waarde van uw huis te hoog of te laag? Zó maakt u bezwaar!

Een huis staat tegenwoordig niet lang te koop. Een of twee bezichtigingsdagen en enkele dagen later is het huis verkocht. Met nog eens een goed bod boven de vraagprijs. Het is geen uitzondering. De gemiddelde huizenprijzen worden bijna maandelijks naar boven bijgesteld.

Extra maandlasten
Jaarlijkse bepaalt de gemeente de waarde van uw woning door deze te taxeren. Dat gaat via een referentiewoning in de buurt. Aan de hand daarvan wordt uw WOZ-waarde bepaald. De gemeente kijkt voor de waardebepaling onder meer naar de verkoopcijfers van huizen in de omgeving, de ligging en grootte van een huis en de staat van het onderhoud.

Door de stijgende huizenprijzen valt de WOZ-waarde ook dit jaar waarschijnlijk opnieuw hoger uit. Hierdoor stijgen ook de maandelijkse lasten. Enkele gemeentelijke belastingen zijn namelijk gekoppeld aan de WOZ-waarde, zoals het eigenwoningforfait, de erfbelasting en de waterschapsbelasting. Is uw huis meer waard geworden, dan stijgen deze belastingen.

WOZ-waarde te laag?

Veel mensen maken van de gelegenheid gebruik om bezwaar aan te tekenen tegen een hoge WOZ-waarde. Dit moet binnen zes weken nadat de beschikking is ontvangen. Vindt u de WOZ-waarde te laag? Ook dan is het mogelijk bezwaar te maken. Dat kan belangrijk zijn bij bijvoorbeeld verkoop van de woning. Een hogere WOZ-waarde stuwt de verkoopprijs omhoog.

Kan een huurder bezwaar maken?
Jazeker. Ook een huurder kan bezwaar aantekenen tegen de hoogte van de WOZ-waarde van zijn huurwoning. De maximale huurprijs wordt namelijk mede bepaald aan de hand van de WOZ-waarde. Dat gebeurt in combinatie met het woningwaarderingsstelsel. De verhuurder of huurcommissie kan meer over het puntenstelsel vertellen.

Gratis

Bezwaar maken tegen een te hoge of lage WOZ-waarde loont de moeite. Verschillende bureaus bieden hiervoor hun diensten aan. Wordt uw bezwaar toegekend, dan worden er kosten in rekening gebracht. Deze kosten worden door de gemeente betaald.

Meer weten over bezwaarmaken tegen de WOZ-waarde? Op sites als bezwaarmaker.nl kunt u gratis bezwaar maken.

 

CVS Hypotheken
Utrechtsestraatweg 151, 3911 TS  Rhenen

Tel: 0318-515555
Stuur mij een mail info@cvshypotheken.nl

 


Erkend Financieel Adviseur

C.M. van Schuppen is een Erkend Financieel Adviseur. Dit biedt extra zekerheid.

Specialist in de woningfinanciering
Kijkt verder dan jouw hypotheek
Bewezen deskundig
Altijd up-to-date
Integer en persoonlijk
Creëert overzicht en inzicht
Houdt zich aan de beroepscode

 

Bron: Into M

Utrechtsestraatweg 151, 3911 TS Rhenen T: 0318 51 55 55
E: info@cvshypotheken.nl • I: www.cvshypotheken.nl